اولین گام برای شروع طراحی دکوراسیون داخلی، داشتن اطلاعاتی درباره انواع مختلف سبکهای دکوراسیون و شناخت آنها میباشد؛ چرا که سبکهای مخلتفی مانند سبک مدرن، سبک مینیمال، سبک اسکاندیناوی، سبک صنعتی و… تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر دارند و هر شخصی با توجه به سلیقه خود یکی از آنها را برای دکوراسیون منزل خود انتخاب میکند.
انواع سبکهای دکوراسیون داخلی
در طراحی دکوراسیون امروزی راحتی و صمیمانه بودن فضا بسیار حائز اهمیت است. برخلاف سبک دکوراسیون مدرن که در آن فضا به مراتب رسمیتر میباشد، فضای دکوراسیون امروزی (معاصر) احساس صمیمیت بسیاری را به بیننده منتقل میکند. در این صورت میتوان گفت که ما در هر دورهای که باشیم، سلیقه جمعی آن دوره از تاریخ بشر، سبک دکوراسیون امروزی یا همان معاصر آن دوره را تعریف مینماید.
۱. سبک مدرن
سبک مدرن یک واژه گسترده میباشد که در زمینه دکوراسیون معمولا به یک خانه یا ساختمانی که با خطوط صاف و منظم، پالت رنگی ساده و موادی مانند استیل و شیشه طراحی شده است گفته میشود. در دکوراسیون مدرن حس سادگی در همه عناصر و المانهای ساختمان از جمله مبلمان به وضوح مشاهده میشود. ویژگیهای سبک مدرن عبارتند از: صاف، صیقلی، براق و شفاف.
۲. سبک امروزی
سبک دکوراسیون مدرن و سبک دکوراسیون امروزی دو نوع سبک متفاوت و متمایز هستند که اغلب جای یکدیگر استفاده میشوند. تفاوت اصلی این دو سبک عبارتند از: در سبک مدرن تفسیری از طراحی میباشد که در قرن بیستم شروع شده است. از طرفی سبک امروزی یا معاصر انعطافپذیری بالایی داشته و به سبک خاصی چندان پایبند نیست. برای نمونه در سبک امروزی ممکن است شاهد خطوط خمیده در طراحی باشیم، در حالی که در سبک مدرن خطوط صاف هستند.
۳. سبک دکوراسیون مینیمال
سبک دکوراسیون مینیمال یکی از سبکهای بسیار پرطرفدار در بین انواع سبک های دکوراسیون داخلی میباشد. این نوع سبک تقریبا مانند سبک مدرن میباشد و از آن سادهتر هم است. در سبک مینیمالیست پالتهای رنگی استفاده شده معمولا خنثی بوده و هیچ یک از لوازم موجود آن بیش از حد دارای زرق و برق نیستند. در ضمن رنگ سفید یکی از پرکاربردترین رنگها در دکوراسیون مینیمال میباشد.
واژه “مینیمال” به معنی سادگی و حذف تمام عناصر و المانهای اضافی از محیط میباشد. از دیگر ویژگیهای دکوراسیون مینیمال، استفاده از تضاد رنگها میباشد. رنگ سفید در کنار رنگ سیاه میآید. دلیل استفاده این ترکیب متضاد رنگها این است که فضا بیش از حد خنثی نباشد و نمای بصری متعادلی را ایجاد کند.
۴. سبک صنعتی
سبک دکوراسیون، الهام گرفته از سبکهای دوره انقلاب صنعتی اروپا و خانههای شهری بین قرنهای 17 و 18 میلادی اروپا میباشد. در دکوراسیونهای طراحی شده با این سبک شاهد عناصری هستیم که حس ناتمام بودن طرح را به بیننده القا میکند.
۵. سبک مدرن قرن بیستم
سبک دکوراسیون مدرن دهه نود میلادی، در واقع بازگشتی به طراحیهای اواسط دهه ۱۹۰۰ میلادی میباشد که حس نوستالژیک را به افراد القا میکند. در این سبک شاهد برخی از عناصر مینیمال هستیم و ساده بودن هم یکی از عناصر مهم رعایت شده در آن محسوب میشود.
۶. سبک اسکاندیناوی
سبک دکوراسیون اسکاندیناوی تجلی از سادگی سبک زندگی ساده مردم شمال اروپا میباشد. در طراحی دکوراسیون اسکاندیناوی، مبلمان استفاده شده مانند یک اثر هنری نسبتا ساده هستند. از ویژگیهای سبک دکوراسیون اسکاندیناوی، میتوان به پالت تمام رنگی سفید و از ترکیب عناصری مانند چوب، پلاستیک روشن و استیل، کفپوشهای قطعهای، نورپردازیهای طبیعی و استفاده از لوازم جانبی کمتری اشاره کرد.
۷. سبک سنتی غربی
در سبک سنتی شاهد المانها و عناصر کلاسیک همراه با مبلمان مجلل با تعداد زیادی لوازم تزئینی هستیم. از جمله ویژگیهای مطرح در خانههای طراحی شده به این سبک سنتی، میتوان به استفاده آن از چوبهای تیره، پالت رنگی پررنگ، تنوع بافتهای استفاده شده در طراحی و استفاده از خطوط منحنی اشاره کرد.
۸. سبک سنتی خاورمیانه
دکوراسیون سنتی خاورمیانه یکی از دکوراسیونهای منحصر به فرد است و فرش و گلیم ایرانی در آن حرف اول را میزند. پالت رنگی گرم و تند، با نقشهای سنتی و اسلامی، از اجزای مهم این سبک دکوراسیون میباشند.
۹. سبک انتقالی یا ترنزیشنال
سبک انتقالی (Transitional) یکی از محبوبترین سبکها در بین انواع سبکهای دکوراسیون داخلی به شمار میآید؛ به این خاطر که میتوان پلی بین طراحی دکوراسیون سنتی و مدرن دانست. سبکی که تعادل بین سبک سنتی و مدرن را به وجود میآورد. در سبک انتقالی ممکن است از مواد استفاده شده در سبک مدرن استفاده کرده و در کنار آنها از مواد سبک سنتی، نیز استفاده شود. در سبک دکوراسیون انتقالی از پالت رنگی خنثی برای ایجاد حس آرامش استفاده میشود شیک و براق بوده و فضایی صمیمی را نیز بوجود میآورد.
۱۰. سبک سنتی شرق دور
در اینجا منظور از شرق دور، کشورهایی مانند چین و ژاپن هستند. دکوراسیون سنتی این سرزمینها بسیار ساده طراحی شده است و این سادگی نمایانگر سبک زندگی به دور از تجملات مردمان این کشورها میباشد.
این نوع سبک دکوراسیون، به دلیل استفاده از لوازم و المانهای گوشهدار، بسیار نزدیک به سبکهای دکوراسیون مدرن میباشد. پالت رنگ به کار گرفته شده در این سبک دکوراسیون بیشتر از رنگهای خنثی تشکیل شده است.
۱۱. سبک فرانسوی
رنگهای گرم و ملایم در طیفهایی از رنگ قرمز، زرد، طلایی و استفاده از مصالحی مانند سنگ و آجر از ویژگیهای برجسته در سبک فرانسوی میباشد. سبک فرانسوی از ظروف چینی و روتختیهای ضخیم استفاده میشود.
۱۲. سبک بوهمیان
یکی از محبوبترین سبکهای دکوراسیون داخلی به شمار میآید. در این سبک پایبندی خاصی به قوانین وجود ندارد و هر طور که دوست دارید دکوراسیون منزلتان را طراحی میکنید. بوهمیان که به آن نام سبک کولیوار گفته میشود، به معنی نادیده گرفتن عرفها معمول نیست؛ این سبک دقیقا بازتابی از سلیقه شما است که میتواند پر از طرحها و رنگهای مختلف باشد.
۱۳. سبک روستیک
سبک دکور روستیک یا همان سبک روستایی با استفاده از عناصر و المانهای طبیعی و ایجاد سبکی نزدیک به سبک زندگی روستایی، معروف است. طراحی داخلی با این سبک، فضایی صادقانه را به وجود میآورد.
۱۴. سبک شبی شیک
این سبک تقریبا نزدیک به سبک بوهمیان میباشد، با این تفاوت که شبی شیک بیشتر زنانه به محسوب میشود.
۱۵. سبک هالیودی
سبک هالیودی در طراحی آن تمایل بسیاری باشکوه بودن وجود دارد. از ویژگیهای این سبک میتوان به استفاده از مبلمان با شکوه و المانهای گرانبها اشاره کرد. پالتهای رنگی در این سبک رنگهایی خیره کننده هستند.
۱۶. سبک ساحلی
با نام سبک همپتون شناخته میشود، که از مناطق ساحلی آمریکا برگرفته شده است. استفاده از پالتهای رنگی خنثی و ترکیب شده با رنگ آبی و سبز، الهام گرفته از دریا، الگوهای با رنگ های آبی و سفید اشاره کرد. هدف اصلی این طراحی ایجاد حس آرامش بوده و در طراحی خانههای ساحلی استفاده میشود.
۱۷. سبک ایران باستان
سبک دکوراسیون ایران باستان اشاره به دوران هخامنشی و بعد از آن دوره را دارد. استفاده از سنگ مرمر برای دیوارها، حکاکی هخامنشی، تندیسهای هخامنشی و باستانی، پالت رنگهای خنثی از ویژگیهای بارز این نوع سبک میباشد.
۱۸. سبک یونان باستان
سبک های دکوراسیون داخلی سبک یونانی، از عناصری مانند حکاکی و تندیسهای مرمر باستانی بهره میگیرد. پالتهای رنگ شبیه به سبک ایران باستان میباشد و تقریبا عظمت این سبک را تکرار میکند.
۱۹. سبک مونوکروم
در دکوراسیون مونوکروم تنها داشتن یک رنگ کافی است. طرح رنگ مونوکروم یکی از سادهترین پالت برای اجرا میباشد، با این وجود میتواند یکی از سختترینها برای چیدمان دکوراسیون باشد.
۲۰. سبک نئوکلاسیک
سبک دکوراسیون کلاسیک و ترکیبی از آن را دارد. نئوکلاسیک تعبیری مدرن است از سبک دکوراسیون کلاسیک است؛ ویژگیهای کلاسیک تقریبا بدون تغییر حفظ شدهاند. از لحاظ بصری بسیار سادهتر است اما همچنان هم یک سبک با مواد و دکوراسیون گران قیمت است.